Materiale despre productivitate, eficiență, concentrare, motivare
Metoda Rezultatelor Finale

Metoda Rezultatelor Finale

De câte ori ai fost pus în dificultate când aveai de ales între două variante și nu știai care este cea mai bună?

Fie ambele par la fel de bune fie ești pus să alegi între 2 rele … la fel de rele.

Și stai, și te gândești … până când îți iei inima în dinți și faci alegerea.

Câteva zile după întâmplare îți faci procese de conștiință: oare am făcut alegerea bună? Oare trebuia să aleg cealaltă variantă? Ce s-ar fi întâmplat dacă alegeam altcumva?

Vrei să știi cum să faci alegeri corecte, de fiecare dată?

În septembrie 2009 aveam de făcut o alegere dificilă.

Managerul de proiect al unei firme recunoscute național și directorul unei firme care și-a deschis porțile de un an de zile doreau să le țin training în aceeași zi din weekend (fiecare firmă avea un program pentru angajații lor).

Amândouă oportunitățile aveau avantajele lor și nu știam ce alegere să fac.

Am făcut o mișcare specifică unui ISTJ: am luat o foaie de hârtie și am făcut un top al avantajelor celor 2 firme. După 30 de minute de privit foaia mă gândeam să nu mai merg la niciunul.

Și totuși am făcut alegerea.

Și ce e cel mai important: modul în care am făcut acea alegere m-a ajutat de nenumărate ori până acum. De fiecare dată când trebuie să fac o alegere mai grea folosesc această metodă intuitivă de a face alegerea corectă.

Metoda rezultatelor finale te va ajuta:

 • nu mai regreți nicio alegere făcută, vreodată!
 • faci alegerea bună, *instant*, oricât de presat de timp ai fi!
 • pus în fața unei alegeri să-ți folosești puterile de oracol pentru a *prevedea* rezultatul final!

Sună interesant?

De ce modul clasic de a face o alegere ne sabotează?

Ce se întâmplă când suntem puși în fața unei dileme?

Calculăm plusuri și minusuri până facem alegerea corectă!

Vorba lui Daniel Zărnescu într-o conversație pe Skype: BULLSHIT!

Dacă și tu faci liste de avantaje și dezavantaje și iei în calcul toate opțiunile, să știi că greșești. Probabil nu e vina ta, așa ai fost învățat până acum. Dar află că această metodă este învechită!

Deși avem pe foaie acele plusuri și minusuri, emoțiile noastre estimează greutatea unui minus ca fiind mult mai mare decât greutatea a 3 plusuri. Orice am avea scris pe foaie noi facem alegerea *emoțional*.

“Emoțiile noastre estimează greutatea unui minus ca fiind mult mai mare decât greutatea a 3 plusuri.” – Tweetuie!

Acest lucru nu-l putem schimba.

Când scriem acele liste de avantaje și dezavantaje tot ce facem este ne păcălim că facem alegerea corectă. Ne băgăm în ceață și nu luăm în seama realitatea:

Fiecare alegere pe care o facem este o alegere emoțională!

Avem emoții care ne dirijează creierul, emoții care “gândesc” în locul nostru; ne dorim să răspundem acum și avem impresia că răspunsul e urgent.

Sofocle spunea că deciziile rapide sunt decizii pripite. Corect pentru î.e.n. (înaintea erei noastre), dar în secolul XXI putem să luăm rapid decizii bune pe care nu le vom regreta.

Metoda Rezultatelor Finale (sau cum să faci alegerea corectă în doar 3 minute)

Când avem o dilemă și trebuie să luăm o decizie, decizia luată va fi una emoțională.

De acord! Și sunt de acord și cu faptul că nu putem schimba acest lucru.

În schimb, dacă nu putem schimba modul în care decidem, putem să schimbăm acțiunile între care facem alegerea!

Metoda Rezultatelor Finale nu se bazează pe emoțiile alegerii curente ci pe emoțiile rezultatelor pe care alegerea le va provoca.

Adică:

Dacă avem de ales între a mânca o prăjitură și a ține cont de dieta noastră ne va fi extrem de greu să ne batem cu partea emoțională a creierului nostru și să alegem dieta. Prăjitura ne satisface instant.

Dar dacă reformulăm alegerea noastră între alegerea de a rămâne gras și a avea un corp frumos și atractiv în 6 luni de zile ce vom alege? Corpul frumos, evident.

Făcând alegerea între 2 rezultate finale ne “păcălim” creierul emoțional să aleagă tot emoțional, dar pe termen lung!

Metoda Rezultatelor Finale pe pași:

 1. Imaginează-ți ce beneficii vei avea odată ce rezultatul final al primei opțiuni se îndeplinește. Ce emoții îți provoacă și cât de bine te simți făcând această alegere?
 2. Imaginează-ți beneficiile celui de-al doilea rezultat final. Ce sentimente îți provoacă și cât de avantajoasă este alegerea aceasta?
 3. Fă alegerea conștientizând că rezultatul final al opțiunii alese îți provoacă mai multă fericire decât cealaltă opțiune.

Gata, acum pune în aplicare Metoda Rezultatelor Finale în 5 situații pentru a ți-o integra în comportamentul tău. Oricând ai o alegere grea de făcut, amintește-ți de metodă și aplic-o! Rezultatele se vor vedea instant!

Mă motivează succesul tău!

Când folosești Metoda Rezultatelor Finale și faci alegeri corecte datorită ei, te rog să-mi lași un comment mai jos cu situația în care ai folosit metoda cu succes! Mă motivează extrem de mult să știu că ți-a fost de folos!

 

12 Responses to Metoda Rezultatelor Finale

 1. Ioana says:

  Bogdan vreau sa-ti multumesc din suflet pentru ca existi si pentru ca ne oferi articole asa de interesante! Daca mi-ai spus sa detaliez, ti-am scris intreaga poveste.

  M-am mutat cu serviciul in Cluj acum 5 ani de zile pentru ca in orasul meu nu faceam destui bani. A fost o alegere grea, a trebuit sa-mi las in urma familia si prietenii dar o faceam pentru binele lor. Alegerea odata facuta, am pasit cu dreptul si m-am trezit in chirie intr-un oras scump dar pe un post bun. Aceasta a fost singura alegere la care nu m-am uitat in spate.

  Am muncit pe branci ani de zile pentru a putea sa-mi sustin familia si m-am confruntat cu alegeri zi de zi. Am ales familia in fata dragostei, banii in fata vietei personale si am ales sa raman aici. Multe dintre acele decizii imi macinau noptile, ma gandeam in continu daca am facut alegerea buna, daca nu puteam schimba ceva! Am realizat ca am o problema cand noptile acestea imi afectau viata profesionala, am facut si o criza de nervi, dar nu vreau sa te impovarez cu toate astea.

  Zilele trecute ti-am citit articolul si mi-am retrait fiecare mare alegere pe care am avut-o!

  M-am gandit la fiecare moment din viata mea si am trecut prin pasii de care ai vorbit.

  Nici acum nu-mi vine sa cred cat m-ar fi ajutat daca as fi avut tehnica asta atunci!

  Stiu ca daca as fi avut-o as fi stiut ce sa aleg si cred ca nu m-as mai fi gandit la deciiziile mele dupa, poate eram si mai sanatoasa..

  Iti multumesc si sa stii ca o am printata pe biroul meu. Multumesc!

 2. Ang. says:

  Voi aplica!

 3. Liviu Andy says:

  voi aplica!!!

 4. […] care te ajută să faci alegeri corecte, instant, fără să regreți după. Tehnica se numește Metoda Rezultatelor Finale și a avut un succes fenomenal! Căsuța de mail mi-a fost asaltată de oameni care vroiau […]

 5. ciprian_bud says:

  Foarte interesanta tehnica Bogdane. O voi incerca numaidecat!

 6. Maria says:

  voi aplica.

 7. Gabriela says:

  Multumesc! Voi aplica!

 8. Camilla says:

  daaa’…..metoda asta nu cred ca functioneaza in cazul alegerii …..unei persoane….asta in cazul in care esti intre 2 “cereri” de acest gen…..zic eu…pentru ca nu stii la ce te poti astepta in viitor sau cum evolueaza sau involueaza o persoana in timp….ma gandesc….deci pentru a face o astfel de decizie oare ce metoda o fi buna???….(:……sau nu am inteles eu bine?

  • Vaida Bogdan says:

   Utilizand metoda aceasta reusesti sa faci intotdeauna, cea mai buna alegere pe care o poti face in acel moment. Asta nu inseamna ca alegerea ta se va dovedi a fi cea mai buna, intotdeauna. Dar in momentul in care o faci, folosind Metoda Rezultatelor Finale, vei face cea mai buna alegere pe care o poti concepe in acel moment.

 9. Oana says:

  Voi aplica!

 10. carmen says:

  multumesc.Voi aplica!

 11. nao says:

  Voi incerca ….

Leave a reply